Followers

Thursday, March 20, 2014

SIGILI URUNDAI / CHIMILI URUNDAI/SWEET TIL LADDOO


Here is a traditional dessert-

An ethnic dish  made in South Indian homes ...

(mainly Tamil Brahmin homes)

Usually ,this one is not available off the counter

in sweet shops and restaurants...

It is a very healthy dish which has the goodness 

of jaggery and sesame seeds...

In the days of yore this dish 

called for a lot of physical  effort 

like rubbing, pounding etc...

but now,we can prepare them effortlessly...






INGREDIENTS

SESAME SEEDS( DESKINNED) -     2 CUPS
(You can get deskinned ones off the shelf)

JAGGERY (POWDERED)-1 1/2 CUPS








METHOD


  • Powder jaggery in a mixer.
  • Roast the sesame seeds/ellu/til in a hot pan till they splutter.
  • Now powder the sesame seeds in a mixer.
  • Mix the powders well.
  • Now, shape  1 inch sized balls/laddoos /urundais with the mixture.
  • You need not add any ghee/oil etc because sesame seeds themselves have oil in them and this binds the laddoos.


4 comments:

  1. பயத்தம் லாட்டு உருண்டை அழகோ அழகு. ருசியோ ருசி. நெய் மணம் கமழ்கிறது. நாக்கில் ஜலம்.;)

    பகிர்வுக்கு நன்றிகள்.

    ReplyDelete
  2. Thank you,Sir.But it is not payathamladdoo...it is made with ellu and vellam!

    ReplyDelete
  3. //Usha Srikumar said...
    Thank you,Sir.But it is not payathamladdoo...it is made with ellu and vellam!//

    ஆஹா, அப்படியா !

    இங்கு அடிக்கடி மின் தடை + போட்டி வேலைகளால் எனக்கு நேரமின்மை முதலியவற்றால் தங்கள் பதிவினை சரியாக நான் படிக்கவில்லை.

    படத்தை மட்டும் பார்த்துவிட்டு, பயத்தமாவு லாட்டு உருண்டையோ என நினைத்து கமெண்ட் எழுதி அவசரமாக அனுப்பி விட்டேன். Sorry.

    அன்புடன் கோபு

    ReplyDelete
  4. Adhanaal enna ,Sir...No Problem :)

    ReplyDelete