Followers

Sunday, June 28, 2015

MILAGU KUZHAMBU



Here is another dish from my Grandmother's kitchen....

A simple hot and tangy curry -a perfect tasty and healthy dish ....

Just mix a ladle full of this hot Milagu kuzhambu with hot rice and a dollop of ghee...

Have a few mouth fulls and see your cough,cold and body ache vanish in a jiffy....

A toasted papad is a perfect combination for this dish....

This is another authentic TamBrahm dish which is not easily available in restaurants ....




INGREDIENTS


  • TAMARIND- A SMALL LIME SIZED BALL
  • MUSTARD SEEDS-1/4 TEASPOON
  • PEPPERCORNS-2 TABLESPOONS
  • URAD DHAL-11/2 TEASPOONS
  • TURMERIC POWDER-1/4 TEASPOON
  • ASAFOETIDA POWDER-1/4 TEASPOON
  • SALT TO TASTE
  • CURRY LEAVES -A SPRIG
  • SESAME OIL-1 TABLESPOON


METHOD

  • Heat the oil in a kadai.
  • Heat the oil .Fry the peppercorns and urad dhal.
  • Drain and cool. Reserve the oil for further use.
  • Powder them coarsely.Keep aside.
  • Soak the tamarind in warm water and extract the pulp .
  • Heat the oil.Splutter the mustard seeds.
  • Add the tamarind extract and bring to a boil.
  • Add turmeric powder ,salt and the pepper/dhal powder.
  • Add some more water ,of needed.
  • Let it boil well till it thickens slightly.
  • Add the curry leaves and asafoetida.
  • Simmer for a minute and remove from heat.
  • Serve hot  with hot rice .

3 comments:

  1. மிளகு குழம்பு எப்போதாவது இரண்டு மாதங்களுக்கு ஒருமுறை ஒரு மாறுதலுக்காக என் வீட்டிலும் வைப்பது உண்டு. நல்லா திக்காக புளிக்காய்ச்சல் போல செய்து வைத்து ஒரு வாரம் வரை உபயோகித்துக்கொள்வதும் உண்டு. நாக்குக்கும் விறுவிறுப்பாக இருக்கும். உடம்புக்கும் நல்லதுதான். ஊறுகாய் போல மோர்/தயிர் சாதங்களுக்கும் தொட்டுக்கொள்வோம்.

    வருடம் இருமுறை நடைபெறும் அப்பா+அம்மா ஸ்ரார்த்தங்களிலும், வழக்கமான சேப்பங்கிழங்கு மோர்க்குழம்பு, புடலங்காய் பொரித்த கூட்டு, மிளகு ரஸம் ஆகியவைகள் தவிர இந்த மிளகு குழம்பும் வைத்து விடச்சொல்வதும் உண்டு.

    ஆரோக்யம் தரும் ருசிமிக்க பகிர்வுக்கு நன்றிகள்.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanx for the comments,Sir...Even I make it less frequently than other kuzhambus...and it is a great side dish for curd rice too.

      Delete
  2. While frying pepper I add a few curry leaves also and grind it along with the pepper corns

    ReplyDelete