Followers

Thursday, April 19, 2012

PIDI KOZHUKATTAI


THIS IS  ONE OF GRANDMA'S FAVORITE" TIFFIN" OR "PALAGAARAM "ITEM...

ONCE ,THIS KOZHUKATTAI THE DELICACY OF EVERY

TAMIL / SOUTH INDIAN  AGHRAHAARAM KITCHEN...

LATER , LOST IT'S POPULARITY TO MORE NEW FANGLED DISHES

AND AT LAST EMERGED AS A HERO....

FAVOURED BY FOODIES IN THE CITY...

WE SEE SELECT RESTUARANTS AND SWEET SHOPS DISHING OUT

PIDI KOZHUKATTAIS /UPMA KOZHUKATTAIS

AND I ALWAYS FIND THEM TO BE SELLOUTS

NO SOONER THAN THEY REACH THE SHELVES....





INGREDIENTS

  • BROKEN RAW RICE (RICE RAWA) -1 CUP
  • GRATED COCONUT    - 2 CUPS
  • GREEN CHILLIES -5
  • CHANNA DHAL -2 TABLESPOON
  • MUSTARD SEEDS- 1/2 TEASPOON
  • CURRY LEAVES   -FEW
  • GINGER  -A SMALL PIECE
  • OIL  - 1/2 CUP
  • SALT TO TASTE

METHOD

  1. HEAT OIL IN A HEAVY BOTTOMED PAN.
  2. TEMPER THE MUSTARD SEEDS,CHANNA DHAL,CHOPPED CHILLIES ,CHOPPED GINGER AND CURRY LEAVES.
  3. ADD THE RICE RAWA AND FRY SLIGHTLY.
  4. ADD 3 CUPS OF WATER AND THE COCONUT AND SALT TO TASTE.
  5. COOK WELL TILL THE RICE IS COOKED AND IT FORMS A MASS. ADD MORE WATER IF NEEDED.
  6. COOL SLIGHTLY.
  7. OIL YOUR PALMS AND TAKE SMALL BALLS OF THE COOKED MIXTURE AND SHAPE THEM INTO OBLONG SHAPED PIDI KOZHUKATTAIS.
  8. ARRANGE THEM IN AN IDLI PLATE AND STEAM THEM FOR 8 MINUTES.

 # SERVE HOT WITH COCONUT CHUTNEY OR TOMATO CHUTNEY.

#THIS TASTY DISH IS EASY TO DIGEST AS IT IS COOKED AS WELL AS STEAMED.

#INSTEAD OF GRATED COCONUT ,SOME EVEN ADD TINY COCONUT BITS OR EVEN FINELY DICED CARROTS AND BEANS...


http://cooking4allseasons.blogspot.in/2014/08/come-join-us-for-breakfast-august-event.html

4 comments:

  1. wow....This looks so delicious and mouthwatering....I want to try this.

    foodydelight.com

    ReplyDelete
  2. Thank you for the feedback,Pranjali...
    Do try it once...

    ReplyDelete
  3. ஆஹா! இந்தப்பிடி கொழுக்கட்டை எனக்கு மிகவும் பிடித்தமான ஒரு பதார்த்தம்.

    நல்ல காரசாரமாகச் செய்து விட்டால் பிரமாதமாக இருக்கும்.

    சாம்பாருடன் 4, சட்னியுடன் 4, ரஸத்துடன் 4, கெட்டி மோர் ஊற்றி 4 என உள்ளே தள்ளிவிட்டால், கம்மென்று ஜம்மென்று இருக்குமே.

    இருமுறை வேக வைப்பதால் இது உடம்புக்கும் நல்லது.

    மறுநாள் காலையில் கூட தயிர் தொட்டுக்கொண்டு சாப்பிட்டால் தேவமிர்தமாக இருக்குமே.

    பகிர்வுக்கும், செய்முறைக்கும், படங்களுக்கும் பாராட்டுக்கள்.

    வாழ்த்துகள். நன்றிகள்.

    பிடி கொழுக்கட்டைப் பிரியன் vgk

    ReplyDelete
  4. Even I am a PidiKozhukkattai priyai,Sir:-)))))

    But never tried out so many side dishes!!!!

    only chutneys for me!!!

    ReplyDelete